PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

CANTINA – veľká surf-rodina

» Návrat

Uverejnenil: 7.10.2005 10:32
Počet zobrazení: 7472

Prvé a zatiaľ jediné ws-centrum na Slovensku Cantina je projektom, ktorý posunul slovenský windsurfing o obrovský kus vpred. A v tomto trende bude rozhodne pokračovať – o plánoch v rozvoji windsurfingu u nás, o klube Cantina, tímovej podpore nádejnej slovenskej ws-generácie a ďalších projektoch som sa rozprávala s tým, „ktorý za to celé môže“. Na moje otázky odpovedal majiteľ surfcentra Cantina a nadšený windsurfista, ktorý nerád lieta - Braňo Dvonč.

Na začiatku bola...Kráľová

Asi pred štyrmi rokmi sme na maratón, ktorý sa konal na kaskádach na Kráľovej, priniesli dosky F2 a JP po prvýkrát na vyskúšanie. Po teste na malej večernej párty náš kuchár Fero z Cantiny griloval, vládla dobrá nálada a všetkým sa to nesmierne páčilo. Vtedy vznikol nápad založiť surf centum, v ktorom sa budú surfisti stretávať a pravidelne mať možnosť aj testovať materiál.

Prvotnou myšlienkou bola práve Kráľová, kde mám dobrých známych a výrazná bola aj podpora z vedenia tejto priehrady. Potom sme sa ale čírou náhodou dostali do Hamuliakova na Hrušovskú zdrž. Vlastníkom tohto pozemku je jeden môj priateľ, ktorý nám vyšiel v ústrety a dovolil nám v tomto areáli postaviť celú Cantinu. Našli sa aj ľudia na Povodí Dunaja, ktorí mali pochopenie a dali nám oficiálne povolenie na postavenie tejto stavby a zrealizovanie a rozvíjanie nášho zámeru. Veterné podmienky podľa Šamorína boli jasné, je to spolu s Kráľovou jedno z najlepších miest na Slovensku, kde sa dá poriadne surfovať, takže nebolo prečo váhať. Tak vznikla Cantina.

 
Marek Antol, Surffest 2004, Hamuliakovo

Windsurfing na Slovensku

Cantina vznikla ako myšlienka podporiť windsurfing na Slovensku a vytvoriť miesto, kde sa môžu stretávať všetci, ktorí majú záujem o tento šport. Vymysleli sme ju ako testovacie stredisko materiálu, ktorý predávame, aby si mohli surfisti vyskúšať dosky, o ktoré majú záujem. Je to drahý materiál, preto by nemali kupovať „mačku vo vreci“. Táto prvotná myšlienka postupne vyústila do vybudovania kójí a vzniku jednej veľkej surfistickej rodiny na brehu Dunaja. Vytvorila sa veľká komunita surfistov, ktorá sa či už z Gulášky, či z iných lokalít presťahovala na Dunaj, kde jazdí.

Rozvoj Cantiny je zameraný na dostavanie kójí, nakoľko je o ne veľký záujem. Nechceme zdvíhať ceny pre tých, ktorí sú už tam, aby sme licitovali, takže cena ostáva a budeme dostavovať. Pribrali sme tiež ďalšie značky, pláž sme rozšírili – bude rozdelená na areál pre kite a windsurfing, kde bude vyčlenená pláž pre školu a pláž pre jazdcov. Do ďalšej sezóny vybudujeme pontón o rozlohe 80 m2, aby sme vylúčili návštevníkov na skútroch, aby sa nemotali medzi surfistov a takisto v prípade klesania a stúpania hladiny Dunaja, aby sme sa vyhli plytčinám, lebo v časti, kde bude pontón, bude len hlboká voda.

Cantina Club

Ďalší rozvoj areálu bude zameraný na športový windsurfing. Postavili sme ihrisko na beach-volleybal pre spríjemnenie dlhej chvíle, ideme vybudovať prírodnú posilňovňu a tiež „opičiu“ dráhu na rozvoj pohybových schopností. Naším cieľom nie je len rekreačný windsurfing a biznis, ale chceme vychovať aj mladú generáciu jazdcov zameraných na podmienky, ktoré sa dajú u nás jazdiť – freestyle a tzv. surfcross. Chceme preto vytvoriť podmienky pre tréning a zamestnať fundovaných ľudí, ktorí sa budú nádejným talentom venovať. Preto od budúcej sezóny bude fungovať Cantina Club, do ktorého budeme robiť nábory detí od 7 rokov, aby sme vychovali novú surf-generáciu. Ako napríklad v Rakúsku, ktoré takisto nemá more, si myslím, že aj na Slovensku je veľa talentov a šikovných mladých ľudí, ktorí budú mať o tento šport záujem, a my dokážeme vychovať solídnych jazdcov.

V súčasnosti pre nás jazdí napríklad Marek Antol „Paňák“, ktorý jazdí JP a Neilpryde. V spolupráci s ním chceme vybudovať tím, nakoľko má určité skúsenosti z pôsobenia na Prassonisi, ktoré by sme mohli v tomto projekte využiť.




Diskusia


Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.
» Prihlásenie



Príspevky: 2         Výpis:    


Shoel Shoel   12.10.2005 o 17:42
 
RE: CANTINA – veľká surf-rodina

Opravdu bezva článek. Držím Cantine a v jejich plánech palce na obou rukách. Hlavně ať se daří vychovat WS potěr. Mějte se.


Martin4 Martin4   07.10.2005 o 18:18
 
RE: CANTINA – veľká surf-rodina

Brano, Katka, pekny clanok. Drzim palce aby sa to vsetko podarilo.  


Facebook diskusia