PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Windsurfový kemp na Pelješaci 2014 REPORT

» Návrat

Uverejnenil: 18.3.2015 13:39
Autor: Stanislav Kišš, nick: S.K. 
Počet zobrazení: 1507

Tu krátky report z akcie BOARD ACADEMY na Pelješaci v Chorvátsku v auguste 2014. Po predchádzajúcich ročníkoch bolo jasné, že aj ďalší rok sa rovnaká akcia musí zopakovať. Už od skončenia predchádzajúceho leta sa objavovali výzvy a žiadosti, ktoré začiatkom zimy ešte zintenzívneli, preto sme sa k plánovaniu tohto ročníka posadili relatívne skoro, konkrétnu podobu dostali naše plány už začiatkom roku. A nielen preto, že zima bola menej zasnežená. Rovnako my sme sa už nemohli dočkať skvelej kombinácie slnka, teplej vody a vetra.


Termín sme stanovili na koniec augusta, čo sa ukázalo ako dobrá voľba pre tréningové účely. Rovnako ako po minulé roky, bol tréningový kemp otvorený aj pre účastníkov mimo klubu. Záujem bol veľký a prakticky už v zime bola väčšina miest obsadených.

Zloženie partie bolo opäť pestré. Od juniorov vo veku 9-10 rokov, cez pôvabné dievčatá a dámy, až po zrelých chlapov. Skrátka zišla sa skupina skvelých ľudí, ktorí preukázali veľkú vôľu a odhodlanie zabávať sa windsurfingom.

SLNKO A VIETOR
Počasie nám opäť vyšlo ako na objednávku, celý týždeň bolo krásne. Akurát možno pre skupinu pokročilých mohlo viackrát zafúkať na sklz, vzhľadom na minuloročnú štatistiku sme však aj tak boli ešte zdatne nad priemerom.
Dopoludnia fúkal mierny vietor mistrál (Z-SZ) alebo jugo (J-JV). Popoludní bol vietor často aj čerstvejší, niektoré dni s dostatočnou silou na sklz pre pokročilejších jazdcov, predsa len však tohto roku viac prial tréningu v slabšom vetre, čo ocenili najmä skupiny tých, ktorí stáli na doske prvýkrát, resp. skupina mierne pokročilých. Ale aj tí, ktorí si s doskou a plachtou už tykajú, sa mali čo učiť a posunuli sa výkonnostne dopredu.

AKO VYZERAL TRÉNING?
Opäť sme trénovali v osvedčenom rozdelení na výkonnostné skupiny, tento rok vzhľadom na zloženie účastníkov na tri, od začiatočníkov, cez mierne pokročilých až po už zdatnejších surfistov.

Každý deň sa trénovalo dvojfázovo, dopoludnia tri hodiny, poobede, po dvojhodinovej prestávke na obed a oddych, znova minimálne tri hodiny, ktoré sme však nezriedka pretiahli až do večera.
Účasť na všetkých zložkách tréningu, ako aj na ďalších sprievodných akciách, bola plne dobrovoľná. Keď si niekto chcel dlhšie pospať alebo si dať oddych, jednoducho kedykoľvek mohol. Ale táto sloboda nebola prakticky skoro vôbec využívaná. Naopak, všetkých akcia tak chytila, že sme boli na vode často dlhšie a natrénovali výrazne viac, než mnohí možno pôvodne očakávali.

ZAČIATOČNÍCI
Milo nás prekvapil narastajúci záujem o učenie sa windsurfingu. Aj preto táto skupina bola najpočetnejšia a bola tvorená nielen novými členmi klubu, ale aj ďalšími záujemcami o tento atraktívny šport. Čo v minulosti nebývalo také obvyklé, aspoň v našich končinách, tak sa zdá, že windsurfing prestáva byť chlapskou doménou. Nežnejšie pohlavie bolo zastúpené rovnakým podielom, čomu sa veľmi tešíme, keďže súčasťou klubových cieľov je pritiahnuť k športovaniu a aktívnemu tráveniu voľného času celú rodinu.

Túto skupinu tvorili buď ľudia, ktorí zatiaľ nikdy na doske nestáli, alebo takí, ktorí si to niekde už trochu vyskúšali, ale z nejakého dôvodu zatiaľ windsurfovú abecedu ešte nemali za sebou.

Pod vedením našich inštruktorov a trénerov Ľuba a Peťa si postupne osvojovali základy. Pre mnohých bolo najväčším prekvapením to, že na moderných školských doskách je začať s windsurfingom naozaj ľahké a zábavné. V druhej polovici týždňa už väčšina z nich začala zvládať techniky patriace výrazne ďalej než do základov windsurfingu. Dokonca aj v silnejšom popoludňajšom vetre sa nevzdávali, ale príkladne a úspešne s ním bojovali a zvládali ho. V kombinácii ich odhodlania, správnej techniky a podpory modernej školskej výstroje bola aj jazda v čerstvejšom vetre zvládnuteľná. Samozrejme, so silnejším poobedňajším vetrom prišli aj pätnásť až dvadsaťcentimetrové vlnky a zvládnuť ich, to chcelo trochu balansovania. Treba pochváliť, že tento športový zážitok bol iba zriedka doplnený o trochu kúpania sa. A pokiaľ niekoho vietor odniesol trochu ďalej, nemusel sa obávať, v stálej pohotovosti sme mali náš vlastný motorový čln, vždy pripravený na pomoc.

MIERNE POKROČILÍ
Skupina tvorená tými, čo už mali zvládnuté základy. Buď s nami boli minulý rok, ešte ako začiatočníci, alebo napr. tiež naši juniori z oddielu, s ktorými sme začali trénovať na jar. A aj zopár účastníkov, ktorí sa naučili základy napríklad na dovolenke v surfovej škole.

Pod Maťovým vedením poctivo trénovali rôzne obraty, s dôrazom na správnu techniku. Vyskúšali si tiež prvé jazdy v trapéze, plážové štarty či helitack a urobili tak prvé kroky smerom k pokročilejším technikám.

Táto skupina tiež využívala naše moderné školské surfy, ktoré im tréning veľmi uľahčili. Vďaka ich stabilite sa mohli viac sústrediť na techniku samotnú, progres bol omnoho rýchlejší. Čo aj hneď bolo vidieť na výsledkoch.

POKROČILÍ
Skupina pokročilejších jazdcov sa v dopoludňajšom slabšom vetre takisto neulievala. Poctivo sme trénovali najmä obraty, vrátane rôznych prípravných a zdokonaľujúcich cvičení, ktoré sú dôležitou a veľmi efektívnou prípravou pre zvládnutie jazdy v silnejšom vetre.

Ukázalo sa opäť, že aj relatívne pokročilí surfisti samoukovia, ktorí už jazdia napr. aj v sklze a v pútkach, majú čo zlepšovať aj v základoch správnej techniky, od základného postoja na doske, cez úchop oplachtenia atď.. po ich správnom technickom zvládnutí je potom osvojovanie si nových techník omnoho jednoduchšie a rýchlejšie. Preto sme sa, najmä prvé dni dopoludnia v slabom vetre, venovali správnej technike úplne základných prvkov.

Pomáhal nám v tom samozrejme aj náš simulátor na pláži, ktorý využívali všetky skupiny. Takto si hneď bolo možné jednotlivé techniky aj hneď vyskúšať. Toto potešilo nielen začiatočníkov, najmä tých, ktorí sa možno obávali, že začať s windsurfingom sa musí nevyhnutne rovnať prvým sto pádom. Rovnako pokročilí jazdci si vyskúšali a hneď aj ocenili prínos trenažéra. Takto, v jednoduchých podmienkach a bez rušivých vplyvov, s výnimkou nekompromisného dohľadu inštruktora, ktorý neodpúšťal nesprávnu techniku ani na brehu a korigoval, si každý v kľude mohol nacvičiť čo potreboval a hneď to aj následne ísť skúšať na vodu. Oko inštruktora ho neopustilo ani tam a často všetko zvečnilo na kameru. Aby bolo večer čo analyzovať a koučovať.

Pokročilí surfisti, vďaka svojim skúsenostiam a vyjazdenosti, samozrejme už napredovali rýchlejšie a čoskoro postúpili k náročnejším cvičeniam, ako plážový a vodný štart, správna práca s oplachtením pri prehadzovaní, či už štandardným spôsobom alebo tzv. duckovaním (duck jibe), pozície „back winded“ a ďalšie. Vďaka prepracovanej metodike nášho klubu, cvičenia na seba nadväzovali a ich správne zvládnutie následne otváralo dvere k ďalším, stále zložitejším prvkom.

Poobedňajší silnejší vietor bol v tomto roku menej častý, ale všetky skupiny trénovali rovnako usilovne a nadšením aj popoludní, motiváciou boli nové zvládnuté zručnosti a radosť z nových windsurfingových zážitkov a pocitov. Viacerí sa vďaka zažitým pocitom posunuli k hranici, kedy sa windsurfing stáva návykovým a po nových zážitkoch sa im ešte dlho do noci držala v krvi vysoká hladina adrenalínu, ktorá ich namiesto spánku nútila ešte dlhé hodiny s otvorenými očami snívať o ďalších sklzoch.

Podvečer sa na vodu pridali aj inštruktori, ktorí dopoludnia a prvú časť popoludnia kvôli lepšej flexibilite koučovali prevažne z motorového člnu a brehu, odkiaľ zvyčajne aj natáčali materiál pre večerné analýzy. Tiež sme využívali aj kaučing priamo v akcii cez systém vysielačiek, čo sa veľmi osvedčilo a účastníkom bolo veľmi príjemné, dostávať takto ihneď priamu informáciu rovno v akcii. Naši inštruktori jednotlivé trénované prvky samozrejme vedeli aj technicky správne ukázať rovno na vode, ich suverenita a technická zdatnosť boli dodatočnou motiváciou a tiež dôkazom, že nami učené techniky a metodika vedú skutočne k želanému cieľu - k ovládnutiu dosky a plachty tak, že windsurfing je pre nás jeden z najkrajších zážitkov pod slnkom.

Ako zábavný a pritom motivačný prvok sa nám osvedčili preteky, ktoré skvele oživili tréning a priniesli všetkým nielen riadnu kopu zábavy, ale aj porovnanie vlastných síl, overenie si naučeného a v neposlednom rade aj rozvoj sociálnych väzieb.. jednoducho takýto zábavný formát nadchol nielen deti, ale všetkých.


VEČERY PRI VIDEU
Po intenzívnom dopoludňajšom a následne po obedňajšej prestávke aj popoludňajšom tréningu nezriedka až do súmraku, už nikomu nezostávalo večer veľa síl. Najmä v dni, keď popoludní zafúkal Mistrál, sme občas doslova mleli z posledného. Napriek tomu sme ešte z videozáznamu spoločne analyzovali pokroky každého surfistu a hľadali možnosti ďalšieho zlepšenia na nasledujúce dni. Okrem toho sme samozrejme stihli prebrať aj mnohé surfové témy, od vhodného surfového vybavenia, cez nami overené destinácie, až po vlastné zážitky a príhody.
Program bol pre každého účastníka kempu dobrovoľný, predsa len boli na dovolenke. Všetci však mali obrovskú snahu sa zlepšiť a tak sa celého tréningu dobrovoľne zúčastňovali prakticky v plnom jeho rozsahu. Samozrejme, úsilie prinieslo ovocie a na výsledku každého jednotlivca to bolo vidieť.
Takto zaplnený program sme si ešte občas doplnili večerným výletom do neďalekého Orebiču, alebo spoločne zorganizovaným výletom do večernej atmosféry na Korčulu, jednoducho prežili sme spoločne krásny týždeň, kde nielen že sa všetci účastníci o riadny krok zlepšili vo windsurfingovej zdatnosti, ale aj sa povytvárali nové priateľstvá s podobne naladenými účastníkmi.

 

ČO PLÁNUJEME NA BUDÚCU SEZÓNU?
V tomto formáte určite pokračovať. A uspokojiť záujem viacerých. Vzhľadom na bezpečnosť účastníkov a našu kapacitu sme sa totiž rozhodli stanoviť si limit pre maximálny počet účastníkov. Preto sa ospravedlňujeme všetkým, ktorých sme pre naplnený stav museli odmietnuť. Našim cieľom však bolo radšej naučiť menší počet niečo poriadne, pri zachovaní bezpečnosti na vode (počet inštruktorov, čln), než nabrať veľký počet aj za cenu zníženia kvality. Bolo by to možno pre nás výhodnejšie, ale rozhodli sme sa neísť typicky podnikateľskou cestou. Vzhľadom na záujem uvažujeme do budúcna radšej o viacerých termínoch, aby sme mohli náš prístup a nasadenie zachovať.  V dohľadnom čase informujeme o termínoch vyhlásených pre tento rok. Windsurfový kemp na Pelješaci plánujeme na posledné 2 augustové týždne. Tiež uvažujeme aj o jednom samostatnom termíne pre juniorov, kde by sme im formou tréningového kempu radi ešte viac ukázali krásu vodných športov, spojených so zážitkami a priateľstvami s rovesníkmi.
 

Ako novinku plánujeme SUP kurz. Ako paralelne prebiehajúcu, ale samostatnú akciu. Vhodnú pre tých, ktorí (zatiaľ) ešte len zbierajú odvahu surf, ale aj pre všetkých, ktorí si chcú užiť more s trochou pohybu, zacvičiť si atraktívne cvičenia na SUP doskách a pokochať sa krásou členitého chorvátskeho pobrežia z vody.

NAMIESTO ZÁVERU
Ďakujeme všetkým za dôveru, aj tým, ktorí  nás zatiaľ nepoznali a predsa sa zverili do našich rúk. Je skvelé, že každý účastník sa vďaka účasti na v niečom podstatne zlepšil a posunul výkonnostne vpred. A to všetko v pohodovej a súčasne motivačnej atmosfére spoločného tréningu s rovnako naladenými surfistami.
A aj keď viacerým z nás sem-tam dal o sebe vedieť nejeden sval, našťastie sme všetci ukončili akciu zdraví.
Veríme, že všetci účastníci sa s nami cítili fajn a bezpečne a prijali od nás aspoň časť našej fascinácie windsurfingom, ktorou bijú naše srdcia.
Najlepšou odmenou pre nás bolo cítiť radosť všetkých účastníkov z windsurfingu, zo zlepšení, ktorým sme mohli byť nápomocní a zo spoločného zdieľania týchto pocitov. Sú to momenty, akých je v dnešnom svete akosi primálo. Ak sme ich vďaka tejto akcii mohli aspoň zopár sprostredkovať, neboli sme tam všetci zbytočne.
Škoda, že aspoň jeden z týchto skvelých dní sme nemohli zakonzervovať a uložiť si ho doma na poličku. Počas jesene a zimy by sa nie raz hodil.

Ďakujeme ešte raz všetkým účastníkom, boli ste skvelí, tešíme sa na vás na našich ďalších akciách.

Špeciálne tiež ďakujeme všetkým fotografom, ktorí si dali námahu urobiť a posťahovať skvelé zábery. Postupne ich plánujeme nahádzať do Galérie na www.BoardAcademy.sk a aj na FB (Na FB BOARD ACADEMY už aj nejaké sú). Tiež zopár fotiek dávame sem na portál do Gelérie "Peljesac/CRO Kurz Board Academy".

Team Board Academy
Stano, Maťo, Ľubo, Peťo (info@boardacademy.sk)

 

Stanislav Kišš




Diskusia


Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.
» Prihlásenie



Príspevky: 3         Výpis:    


Roman Roman   20.03.2015 o 22:37
 
RE: Windsurfový kemp na Pelješaci 2014 REPORT

OK, tak sa asi uvidime. Planujem byt vo Viganji/Kuciste takmer cely august, ak klby a eura vydaju...


S.K. S.K.   19.03.2015 o 09:45
 
RE: Windsurfový kemp na Pelješaci 2014 REPORT

Áno, akciu robíme v Kempe Perna, tak ako predchádzajúce roky.
A jasne, že aj večerná party


Roman Roman   18.03.2015 o 23:47
 
RE: Windsurfový kemp na Pelješaci 2014 REPORT

OK, este prosim ta napis, kde na Peljesaci to bude. Klasicky v campe Perna? A bude aj nejake vecerne party?


Facebook diskusia