PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Trip Tip: Tarifa

» Návrat

Uverejnenil: 12.10.2022 9:29
Autor: Martin Madara, nick: Martin4 
Zdroj: iksurfmag
Počet zobrazení: 907

Tarifa je najjužnejší bod v Európe, svetovo známy tým, že tam veľmi silno fúka vietor! Ak dúfate, že budete mať veľmi konzistentný vietor, toto je miesto, kam ísť. Existuje množstvo rôznych miest, ktoré fungujú v závislosti od smeru vetra.

Vietor a počasie

Na Tarife sú dva druhy vetra, známy vietor Levante a menej známy vietor Poniente. Levante je zviera. Fúka občas 24 hodín denne celé týždne. Ak bývate v Tarife, je to dosť brutálne. Fúka veľmi nárazový vietor do 45 kn! Je to veľmi teplý vietor. To znamená, že sa môžete celý deň túlať len v šortkách/bikinách. Poniente je oveľa jemnejší. Vlhší morský vánok, ktorý fúka v priemere okolo 20 kn. Je však oveľa chladnejší. Občas môže byť o desať stupňov chladnejšie! Prepojka bude potrebná od septembra do mája...
 


Na okolí

Pozdĺž pobrežia je veľa rôznych miest na východ aj na západ od Tarify. To znamená, že auto je jednoznačný MUST HAVE. Ak nie ste miestny a nedokážete si poradiť so šialeným Levante, budete musieť ísť preč od super silného vetra, ktorý sa tu často vyskytuje. Tarifa je najveternejšie miesto, ale keď jazdíte ďalej na východ a západ, vietor sa zmenšuje. Je to kvôli efektu zúženia medzi horami za Tarifou a horami v Afrike. Často to môže byť 45 uzlov v Tarife, ale možno pekných 20 uzlov ďalej pozdĺž pobrežia. Ak nemáte auto, keď sem prídete, prídete o veľa úžasných miest, ktoré sú v ponuke.
 



Ako sa tam dostať

V blízkosti sú dve hlavné letiská, najbližšie je Gibraltár, ktorý je asi 40 minút jazdy od hlavného mesta Tarifa. Potom máte letisko Malaga, ktoré je vzdialené asi 2 hodiny jazdy.  Na letiskách je veľa možností prenájmu áut alebo skúste rentalcars.com .


Jedlo a pitie

Jediná skvelá vec na Tarife je staré mesto. Existujú stovky malých tapas barov, talianskych reštaurácií a steakov. Mojím osobným favoritom bol steak house s názvom Vaca Loca. Nachádza sa v malej uličke napravo od hlavnej cesty v Starom Meste. Naservírujú vám veľké pivo a (voliteľné, ale vysoko odporúčané) 600 g steaky, ideálne na hostinu po kite session! Na pláži Valdevaqueros je tiež malý sladký džúsový bar, ktorý vedie Danni, priateľka legendárneho Aarona Hadlowa! Čerstvo vám pripraví šťavu priamo pred vami, ktorú je skvelé vypiť pred sedením! V meste nájdete aj mnoho ďalších fantastických reštaurácií a kaviarní. Tesne predtým, ako sa dostanete do hlavného mesta, sú dva veľké kite shopy (OZU a WET).


 


Nočný život

Ako na mnohých typických európskych miestach, nočný život beží celú noc!  Väčšina miestnych sa vybrala von okolo 11-tej na večeru a potom okolo 3-4 hodiny ráno vyrazila do klubov, našťastie vietor zvyčajne fúka počas popoludnia, takže sa tu často presuniete do trochu iného časového pásma. Spať celé doobedie, kite celé popoludnie a párty celú noc!  Cafe Del Mar je skvelým miestom, kam sa môžete vydať, aby ste zakončili večer/ráno vo veľkom štýle a pre oddaných návštevníkov večierkov je otvorená do 8:00!
 


Žiadny vietor?

Ak je bezvetrie, je tu tiež čo robiť! My sme išli s posádkou Vivida Lifestyle do Cable Park v Marbelle, ktorý je vzdialený len hodinu. Za 30 eur môžete mať 4 hodiny skvelého wakeboardingu. Ak máte hlad, je tu aj pekná reštaurácia! Za Tarifou je tiež niekoľko skvelých trás pre horské bicykle, ale nemali sme čas to skontrolovať. Môžete sa tiež vydať na pozorovanie veľrýb, vydať sa na jednodňový výlet do Afriky, požičať si štvorkolky a ísť surfovať, ak dôjde k nejakému vlnobitiu...


Internet

Ste v pevninskej Európe, takže je tu slušný signál mobilného internetu a veľa miest má vysokorýchlostné širokopásmové pripojenie, ako vždy tu dostanete to, za čo si zaplatíte! Veľa kaviarní má aj wifi.


Ubytovanie

Toto je do značnej miery študentské mesto. V okolí Tarify sa nachádza asi 20 hostelov a všade naokolo nájdete aj veľa kempingov. My sme bývali v hoteli Dos Mares, ktorý je asi 2 minúty od Tarify. Ideálne miesto pre vietor Poniente, pretože je to najprázdnejšia časť s najlepším vetrom na pláži! Bez ohľadu na váš rozpočet, nájde sa niečo, čo vám vyhovuje, od spánku v aute až po bývanie v luxusnej vile!

 

Martin Madara




Diskusia


Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.
» Prihlásenie


K správe neboli pridané zatiaľ žiadne diskusné príspevky.

Facebook diskusia