PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Dánsko 28.-30.07. 2020

» Návrat

Uverejnenil: 1.8.2020 18:00
Autor: Oliver Pestún, nick: Olivet 
Počet zobrazení: 1531

Sever Dánska je viac ako vlnový spot. Koniec sveta so všetkým čo k tomu patrí. Nekonečná šedá, popretkávaná slnečnými pásmi, čierne mračná na dosah ruky, sýta zelená kŕmená častými prehánkami, nemé turbíny veterných elektrární, všade prítomný vietor, vzduch presýtený soľou...





Agger
Jediné miesto v Európe, kde pri rýchlosti vetra 10 m/s sú 4 metrové vlny. Dostať sa však na ne je otázka prekonania strachu z dvojmetrových spenených valcov, ktoré majú pri brehu neúprosnú energiu. Čiže najťažší je vstup a výstup z mora. Za odmenu potom užívate 4 metrové krásne hladké vlny, ktoré aj keď urobíte chybu, dávajú šancu ju napraviť. Aj preto idem na breh len ak už som unavený, alebo smädný, pretože na druhý krát sa tam už nemusím dostať. A tak dve hodiny krúžim. Dostal som sa aj druhý krát, ale výstup z vody neprebehol tak hladko. Stožiar na tri kusy, predlžovák na dva, otvorený komín, tri diery v plachte. Bolo ťažké pozerať päť minút ako si spenené valce pochutnávajú na výstroji. Lenže ten pocit kĺzať sa pár sekúnd po obrovskej vlne, radosť dokázať sa na ňu vyštvera , neprekazí ani 1500km dlhá cesta, ani hlúpe opatrenia kvôli korone – museli sme sa preukázať zarezervovaným ubytovaním minimálne na 6 nocí pri vstupe do Dánska.
 



Vorupor
Silný západný vietor, rozbesnené vlny zahryzávajúce sa do móla. Som tu prvý krát , pozorujem dianie na vode, veľmi dôležitá časť prípravy skôr ako tam vleziem. Trochu ma upokojujú surfisti čakajúci tesne vedľa móla na vlnu. Lenže biele peklo so 6 metrovými vlnami je kúsok za nimi. S rešpektom prekonávam prvé štyri valce a otáčam sa ešte pred zónou besnenia. Zjazdená trojmetrová vlna na rozcvičku. Ešte jeden krát a musím ísť na breh. Pľúca mi ide roztrhnúť a svaly v jednom kŕči, pocit ako pri šprinte na 1000 metrov, rýchlo dýcham, upokojujem sa a usmievam. Vietor zoslabol a idem do väčších vecí. Z jazdenia mám radosť, Maroš však nie a tak sa posúvame do Hanstholmu. Tam sa k nám pridáva na vode aj PeťoB.




Hanstholm
Márne čakáme na mierne stočenie vetra na SZ. Fúka západný . Jazdíme pri bunkri. Štartovanie pred mólom som vyhodnotil ako príliš nebezpečné. Podmienky sa menia z hodiny na hodinu. Vietor značne rozhádaný, lebo prichádza z brehu, ale vlny nádherné. Oblúbenosť a bezpečnosť spotu sa potvrdzuje početnou komunitou ws na vode. Spenené valce dávajú zabrať a zaujímavé je, že po vojdení do vody človek prestane vnímať nepodstatné veci, ako napríklad narazené stehno z predchádzajúceho dňa, kvôli ktorému som na brehu nedokázal urobiť drep. Skáčem prvú ostrú vlnu.



Oliver Pestún




Diskusia


Ak chceš pridať diskusný príspevok, musíš byť prihlásený.
» Prihlásenie


K správe neboli pridané zatiaľ žiadne diskusné príspevky.

Facebook diskusia