PRIHLÁSENIE NOVINKY E-SHOP

Spoty - Turecko - Canakkale - Bandirma (Marmarske more) (OTH)

» Návrat na prehľad spotov

» Štulo
Štulo
Turecko - Canakkale - Bandirma (Marmarske more), Iný

Obecne: Letny "teploveterny" revir. Vzdialenost zo SK do 1500 km(Canakkale). Veterne podmienky podobne greckym ostrovom. Pozicovne, skoly a surf obchody ziadne. Kempovanie a taborenie na divoko bez problemov.

Cesta: Bud klasicky variant smer Grecko, zo srbska za Nisom odbocit na Sofiu a Turecko, v Turecku za Edirne v Babaeski na Canakkale. Za trajekt cez dardanely som platil(dodavka+2osoby) asi 5eur!

Nazad som siel smer Rumunsko. Trasa je trochu dlhsia, no omnoho zaujimavejsia (Montana, Zelezne vrata...) a navyse sa vyhnete platbam na srbskej predrazenej pseudodialnici. Uspora asi 100 eur. Rumunske cesty su uz opravene.

Turecko: Ceny v turecku su cca o 30-40% nizsie ako na SK (2008). Netreba si robit na cestu ziadne velke zasoby. O tureckej kuchyni, no co budem rozpravat.... Taborenie a kempovanie na divoko je tolerovane, ba co viac velmi ho praktizujuju aj domorodci. Nekradne sa! Popisovane miesta su pre velku veternost v lete mimo zaujmu zahr. turistov. Tym padom vidite krajinu nepoznamenanu tymto fenomenom. Napr. odpada klasicke istambulske zjednavanie - ceny su zarucene bez turistickej prirazky. Voda. V krajine je neurekom verejnych studni s typickymi predpotopnymi rucnymi pumpami. Mesity tiez sluzia ako zdroj vody a zaroven aj verejne WC aj pre nas "neveriacich psov". O anticke pamiatky sa clovek doslova potkyna. Su vsak znacene len ledabolo(dokonca aj Troja). Bankomaty su nahusto asi ako u nas. Niektore dokonca ejakuluju aj vo viacerych menach. YTL, EUR, USD. YTL je teraz platna "nova turecka lira" hodnoty cca pol eura. Takze uz nie tie stare milionovky. Pohostinnost. V horskych dedinkach kam sme sa vypravili na bicykloch az dojemna. Chorvatski "hostitelia" by sem mohli chodit na exkurzie.

Turecko je krajina inej kultury. Treba byt tolerantny a respektovat ich. Bude sa vam vodit lepsie.

Spot Canakkale a okolie: V lete fuka dennodenne. Dni o 8bft nie su vynimkou. Hojne sem chodia surfovat bulhari, vacsinou na zapad od Canakkale kde su skor flat podmienky. Campy opustene, hotely takmer prazdne pre velku veternost. Campovat sa da aj pri hoteloch za par eur. Pobrezie tvoria piesok alebo viac drobne kamienky.

Vychod od Canakkale. Riedko obyvana oblast s kamienkovymi plazami. Maly funkcny camp, prijemne miesto. Pri brehu flat, dalej swell do 1,5m. Smer vetra v priebehu dna postupne rotuje asi o 30stupnov. V oblasti som pobudol 5 dni na vode a kazdy den jazdil 4,2-5sqm.

Obrazok Canakkale: cervena - smer vetra, zlta - zapad a flat podmienky, zelena - vychod a jump podmienky.

Spot Bandirma - Tatlisu: V podstate toto je miesto, ktore som mal v merku. Ma slusnu statistiku: http://www.windfinder.com/windstats/windstatistic_bandirma.htm

a to bol podstatny dovod cesty. Nesklamal. Dokonca tu funguje jav podobny Karpatosu. Aj ked cele okolie je bezveterne, na vyznacenej zone vzdy fuka 5-6bft.

Podla obrazka: cervena - smer vetra, modro vybodkovane - vzdy veterna oblast, zelena - spot Tatlisu. Tatlisu je v podstate omnoho veternejsie nez Bandirma z ktorej letiska je statistika. Pobrezie Bandirmy su nesurfovatelne utesy, Tatlisu su pieskove plaze a koniec zatoky je tiez pozvolna pieskova plaz. Voda cista, tepla ako caj, nebezpecie ziadne.

Campovanie je mozne v zltom bode - kemp Ant. Jeden z najkrajsich kempov ake som navstivil. Plne vybaveny, dostatok miesta pod borovicami, pekna pieskova plaz v zavetri a cena na europske pomery usmevne nizka.

Cela oblast polostrova Kapidag Yarimadasi je velmi prijemne miesto. Mestecko Erdek pripomina francuzske stredomorie a ak sa vypravite dalej napr. na bicykli po hornatom polostrove, vratite sa o sto rokov nazad. Taka vzorka celeho turecka na malom fliaciku. A vsade olivy, figy, ovocie...

fuu, ale som sa rozpisal

 

   


» Pridaj príspevok a hodnotenie k spotu

Príspevky: 2         Výpis:    
» Štulo
Štulo
05.04.2009 20:03:56

este tulo link na spominany camping. Mrknite tie ceny...

http://www.campingant.com/index.html


» Štulo
Štulo
03.04.2009 13:33:30

Mierny edit: zle som sa vyjadril. V spote bandirma som uviedol ze "cele okolie je bezveterne". Mal som samozrejme na mysli, ze ak sa vyskytnu bezveterne dni. Cela oblast je v lete fest veterna a v naveternej zatoke vlnovita. O tom svedcia vlnolamy v zatoke, ktore vidno aj na satelite.

Druha zatoka, ktora je po vetre je uplne speed flat, ale fuci menej a je o poznanie studensia voda. Neviem pre kiiho boha

Foto 1 vychod of C.kale

Foto 2 zaliv (Joseho nevidno)

Foto 3 Jose

Turecko - Canakkale - Bandirma (Marmarske more)   Turecko - Canakkale - Bandirma (Marmarske more)   Turecko - Canakkale - Bandirma (Marmarske more)  


 
 

» Pridaj príspevok a hodnotenie k spotu